Plugga sa du?

Ughf, denna vecka har varit en tung vecka. Jag har pluggat varje vaken timme känns det som och allt annat jag gör är en paus från plugget som jag borde sitta med. 
 
I fredags kom jag hem kring 17 tiden och sedan körde vi till Warrington och IKEA för en sådan paus och lite julshopping! Min plan hade varit att åka igår eller idag men med mängden arbete jag har att göra så fick vi klämma in det på fredagskvällen istället. Kul som alltid, kom hem med glögg och pepparkakor så igår startade vi julen med en kopp eller två.
 
Igår och idag var vi ute och sprang. Adrian hade inte tränat så mycket på sistone så igår hamnade han efter mig hela rundan. Idag lade han till musik från Rocky filmerna och sprang 3 minuter snabbare än igår! Jag bättrade min tid med ungefär en minut men mest nog tack vare mina försök att hänga med honom!
 
I övrigt har jag bara pluggat, pluggat, pluggat. Imorgon har vi prov och redovisning. Jag har artiklar att läsa till imorgonbitti, flera sådana tills på tisdag, sen läsning och förberedelse inför sjukhuspraktik på fredag, sen ett till prov på tisdagen veckan där på, artiklar att läsa inför föreläsningar, förberedning inför workshops, och sen essä att skriva under sista veckan, plus en inlämningsuppgift och rapport för projektet. MEN om tre veckor får vi jullov!!! Då blir det tentaplugg i en vecka så att jag förhoppningsvis får ledigt när vi åker i Sverige.
 
Åh ja, i veckan kom vår robotdamsugare! Så himla nöjd jag är med den. Det blir rent trots att jag inte har tid att städa och förhoppningsvis leder det till att jag får nysa lite mindre.
 
Allmänt | | Kommentera

Godsaker

Sedan vi kom tillbaka från smekmånaden i Augusti har jag varken köpt eller ätit godis. Och jag mår så himla bättre! Numera känner jag ingen lust alls vid tanken på en chokladkaka eller påse godis (Från England i alla fall, höhö. Skulle nog inte säga nej till lakrits eller hallonmumrikar!). Dock använder jag då och då en ruta eller två av 85% mörk choklad utan mjölk i bakning. Men bara för att jag inte äter godis så betyder det inte att jag inte ätit godsaker!
 
Receptet på min nuvarande favorit kommer från en bloggerska som bloggar om vegansk mat på sin blogg "Oh She Glows". Hon kallar dem för "No Bake Elvis Bars", jag har ingen aning om hur vanliga Elvis Bars smakar men dessa är jättegoda! Jag har testat dem på Adrian och svågern också så de är inte bara "goda för att vara nyttiga". 
 
De består av den botten gjord på nötter, nötsmör, kokosfett (kokosolja) och lite sötma. Mittenlagret är naturligt sött av två övermogna bananer tillsammans med kokosfett och lite nötsmör igen. Sedan på toppen drisslar man smält choklad blandat med kokosfett för lite såsigare konsistens. Resultatet blir en lagomt söt, frusen godbit. De smälter ganska fort så det är inte någonting man lämnar framme på fikafatet men de funkar himla bra att nalla ur frysen. 
 
 
Jag gjorde några småändringar när jag bakade dem. Originalreceptet hittar du på denna sida: Oh She Glows.
 
Bottenlagret:
- 3.5dl hela mandlar (jag använde hälften mandlar och hälften cashewnötter).
- 2 msk kokosfett (kokosolja)
- 2 msk kokosnektar - jag använde ljus sirap istället, honung funkar säkert också, eller annat flytande sötningsmedel.
- 1 msk mandelsmör eller jordnötssmör
- 1 tsk kanel (i originalreceptet ska man använda en halv tsk men jag dubblar alltid kanel i alla recept!)
- En nypa fint halvssalt efter behag.
 
Mellanlagret:
-Två övermogna bananer (ju mognare (brunare) de är desto sötare).
- 60 ml eller 4 msk kokosfett (kokosolja)
- 2 msk mandel- eller jordnötssmör
- 1 tsk vaniljextrakt (vaniljsocker funkar säkert också).
- En nypa fint havssalt efter behag.
 
Chokladtopp:
3 msk chokladbitar (1,5-2 rutor 85% choklad räckte för mig)
- 1/2 msk kokosfett (kokosolja).
 
Instruktioner:
1. Lägg två bitar bakplåtspapper i båda riktningarna i en 20*20cm form. 
2. Bottenlagret: Lägg i nötterna i en matberedare och kör tills nötterna bildat små smulor lite större än sandkorn. Tillsätt resten av ingredienserna för bottenlagret och blanda i matberedaren tills degen kommit samman. (Degen ska vara lite kladdig och hålla ihop när du trycker på den med fingrarna. Lägg till lite vatten om den är för torr.
3. Lägg i degen i formen och pressa ut till ett jämnt lager. Sätt in formen i frysen.
4. Mellanlagret: Lägg till alla ingredienser i matberedaren och kör tills en slät smet har bildats. Ta ut formen från frysen och häll på mellanlagret. Jämna ut till ett jämnt lager och sätt in i frysen igen tills mellanlagret stelnat. 1-2 timmar beroende på frys.
5. Chokladtopp: När mellanlagret stelnat, smält chokladen tillsammans med kokosfettet på lägsta värme och rör tills chokladen har smält. Ta ut formen från frysen, lyft ut kakan med hjälp av bakplåtspappret och skär up i bitar av önskad storlek (receptet säger 16 bitar men jag brukar göra ungefär 20) och lägg sedan på en tallrik med bakplåtspapper. Drissla på chokladen och sätt sedan in i frysen för att stelna. Förvara sedan i burk och ät direkt ur frysen. Mums! ;)
 
Allmänt | | Kommentera

Täcke av lappar

Sitter och skriver bakgrundsinformation för mitt projektarbete, vilket innebär att läsa artikel efter artikel kring ämnet. Intressant men långtråkigt!
 
Tänkte istället visa en filt jag "slängt" ihop sedan i September. Efter flera veckors trånande bestämde jag mig äntligen för att köpa en bunt Tilda tyger som jag blivit förtjust i, för att sy ett lapptäcke att använda som överkast till sängen.
 
 
Jag planerade och planerade och hade tillslut måtten och tillräckligt med tyg och tråd och vadd för att göra täcket. Tror det planerade måttet var kring 2.3m x 2.8m eller nåt sådant, för att täcka hela sängen och hänga ner på sidorna. 
 
När jag väl sytt ihop framsidan och började lägga ihop den med baksidan och vadderingen insåg jag att vi inte hade tillräckligt med ledig golvyta för att sprida ut hela projektet, om jag inte hade helt möblerat om för det. Tanken på att köra nästan 9 kvadratmeter tyg genom min lilla symaskin kändes plötsligt som mer än vad jag hade lust med så jag tog bort lite av kanttyget och bestämde mig för att det skulle bli en filt istället. 
 
Det blev mycket lättare att ha att handskas med. Men jag har då lärt mig en sak: Anneli har inte tålamod för så stora projekt, speciellt inte som nybörjare och med skolarbete och annat som väntar. Jag blir för ivrig att göra klart och tappar tålamodet när det tar lång tid att sy igenom. Min gamla syslöjdslärare hade nog tagit fast mig för fortkörning om och om igen! Baksidan är rätt så skrynklig och sömmarna är nog inte särskilt raka men "he skit ja i"!
 
Det blev någonting av det tillslut!
 
 
 
Istället för överkast så ligger den nu på sängen som en sån där bed throw som britterna är så förtjusta i. Kanske kan den värma fötterna under kalla vintern?
 
 
Den ska nu tumla runt i tvättmaskinen för att förhoppningsvis få den där krymta looken som äldre lapptäcken har. Kanske ser man sömmarna lite mindre då? Höhö. Men jag tycker om den i alla fall! Och katterna också, som under hela processen hoppat runt och brottats med täcket under tiden jag försökt nåla och sy. George tyckte det var passande att äta sytråd medans den matades in i maskinen!?!
Allmänt | | Kommentera
Upp