Godsaker

Sedan vi kom tillbaka från smekmånaden i Augusti har jag varken köpt eller ätit godis. Och jag mår så himla bättre! Numera känner jag ingen lust alls vid tanken på en chokladkaka eller påse godis (Från England i alla fall, höhö. Skulle nog inte säga nej till lakrits eller hallonmumrikar!). Dock använder jag då och då en ruta eller två av 85% mörk choklad utan mjölk i bakning. Men bara för att jag inte äter godis så betyder det inte att jag inte ätit godsaker!
 
Receptet på min nuvarande favorit kommer från en bloggerska som bloggar om vegansk mat på sin blogg "Oh She Glows". Hon kallar dem för "No Bake Elvis Bars", jag har ingen aning om hur vanliga Elvis Bars smakar men dessa är jättegoda! Jag har testat dem på Adrian och svågern också så de är inte bara "goda för att vara nyttiga". 
 
De består av den botten gjord på nötter, nötsmör, kokosfett (kokosolja) och lite sötma. Mittenlagret är naturligt sött av två övermogna bananer tillsammans med kokosfett och lite nötsmör igen. Sedan på toppen drisslar man smält choklad blandat med kokosfett för lite såsigare konsistens. Resultatet blir en lagomt söt, frusen godbit. De smälter ganska fort så det är inte någonting man lämnar framme på fikafatet men de funkar himla bra att nalla ur frysen. 
 
 
Jag gjorde några småändringar när jag bakade dem. Originalreceptet hittar du på denna sida: Oh She Glows.
 
Bottenlagret:
- 3.5dl hela mandlar (jag använde hälften mandlar och hälften cashewnötter).
- 2 msk kokosfett (kokosolja)
- 2 msk kokosnektar - jag använde ljus sirap istället, honung funkar säkert också, eller annat flytande sötningsmedel.
- 1 msk mandelsmör eller jordnötssmör
- 1 tsk kanel (i originalreceptet ska man använda en halv tsk men jag dubblar alltid kanel i alla recept!)
- En nypa fint halvssalt efter behag.
 
Mellanlagret:
-Två övermogna bananer (ju mognare (brunare) de är desto sötare).
- 60 ml eller 4 msk kokosfett (kokosolja)
- 2 msk mandel- eller jordnötssmör
- 1 tsk vaniljextrakt (vaniljsocker funkar säkert också).
- En nypa fint havssalt efter behag.
 
Chokladtopp:
3 msk chokladbitar (1,5-2 rutor 85% choklad räckte för mig)
- 1/2 msk kokosfett (kokosolja).
 
Instruktioner:
1. Lägg två bitar bakplåtspapper i båda riktningarna i en 20*20cm form. 
2. Bottenlagret: Lägg i nötterna i en matberedare och kör tills nötterna bildat små smulor lite större än sandkorn. Tillsätt resten av ingredienserna för bottenlagret och blanda i matberedaren tills degen kommit samman. (Degen ska vara lite kladdig och hålla ihop när du trycker på den med fingrarna. Lägg till lite vatten om den är för torr.
3. Lägg i degen i formen och pressa ut till ett jämnt lager. Sätt in formen i frysen.
4. Mellanlagret: Lägg till alla ingredienser i matberedaren och kör tills en slät smet har bildats. Ta ut formen från frysen och häll på mellanlagret. Jämna ut till ett jämnt lager och sätt in i frysen igen tills mellanlagret stelnat. 1-2 timmar beroende på frys.
5. Chokladtopp: När mellanlagret stelnat, smält chokladen tillsammans med kokosfettet på lägsta värme och rör tills chokladen har smält. Ta ut formen från frysen, lyft ut kakan med hjälp av bakplåtspappret och skär up i bitar av önskad storlek (receptet säger 16 bitar men jag brukar göra ungefär 20) och lägg sedan på en tallrik med bakplåtspapper. Drissla på chokladen och sätt sedan in i frysen för att stelna. Förvara sedan i burk och ät direkt ur frysen. Mums! ;)
 
Allmänt | |
Upp